söndag 3 juli 2011

Dept and Banksters

Privata banker skapar på egen hand, och utan kostnad, majoriteten av de pengar som cirkulerar globalt och i vårt samhället. Bankerna kräver ränta på dessa nyskapade pengar som är skapade ur intet och som sedan lånats ut. Det "pengar" som bankerna skapar är i form av kredit/skuld, vilket i kombination med räntan orsakar en obetalbar samhällsskuld. (I grund och botten är den finanskris vi ser nu, globalt, en gigantisk demokratisk kris.)

I Sverige skapas ca 95% av pengarna på detta sätt. Man kan fråga sig varför staten avsagt sig den suveräna att kontrolleras landets valuta. Okunskap? Varför debatteras inte demokratins viktigaste fråga, vem skall ha den suveräna rätten att ge ut ett lands valuta?

Staten hamnar i skuld till de privata bankerna. Därmed tvingas staten i en valsituation mellan att betala av skulderna genom nedskärningar eller höjda skatter, eller att låna mer för att finansiera den fortsatta offentliga verksamheten. Varför sätter staten och våra politiker sig i denna sits utan högljudda protester?

Bara räntebetalningarna för statsskulden var 23 miljarder kronor 2010. Detta för pengar man egentligen inte behöver låna, hade det inte varit bättre om staten själv gav ut skuldfria pengar och använde dessa 23 miljarder till skola och omsorg.

Skuldsättning och offentliga nedskärningar ger en snävare ekonomisk ram och en
allt mindre demokratisk valfrihet. Politikernas otacksamma val handlar i praktiken om att bestämma vem eller vad som ska få mindre pengar framöver. Bristen av förståelse för problemet hos både allmänhet och regering hindrar effektivt att ens inleda en diskussion om hur man ska ta sig ur knipan. Krasst kan man säga att när skuldbördan ökar förlorar demokratin makt. Konstigt nog får jag en bild framför mig av Grekland....

SE FILMEN, DET ÄR EN MÅSTE SE FILM!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar